Segling i sportsammanhang

Segling har inte bara varit ett historiskt sett viktigt transportmedel och ett nutida resealternativ för till exempel familjer på semester. För många är segling även en sport som utövas professionellt eller som hobby. Kanske har du hört talas om kappsegling, som du bland annat kan ha sett under OS? Det är den vanligaste sortens segelsport, men det finns också andra lite mer ovanliga varianter av sporter där ett segel styr dig i rätt riktning.

 

Kappsegling
Kappsegling kanske de flesta av oss tänker på när vi hör segelsport. Man brukar dela upp kappsegling i två kategorier: bankappsegling och havskappsegling. Bankappsegling är en tävling mellan olika segelbåtar, där du helt enkelt ska komma först in i mål. Banan kan se ut på olika sätt, men det gäller att du följer banans uppbyggnad och inte styr fel. Havskappsegling sker på öppet hav, och båtarna seglar då längre sträckor än i bankappsegling. Sedan år 1900 har segling varit en av grenarna i OS. Sverige har haft ett par framgångar inom segling i OS och andra tävlingar. Förutom det anordnas årligen kappseglingstävlingar i Sverige. Exempel på kända tävlingar är Volvo Ocean Race i Göteborg inom havskappsegling och Mästarnas Mästare, som i år vanns av Thomas Skålén. En nyare tävling är Allsvenskan Segling där olika kappseglingsklubbar i Sverige tävlar mot varandra.Segling i sportsammanhang 1

 

Övriga segelsporter
Kappsegling är inte den enda sortens sportsegling. Det finns andra sporter som på ett eller annat sätt använder sig av segel. Ett av dem är draksurfing (på engelska ”kitesurfing”). Inom denna sport står du på en bräda, likt en surfingbräda, medan du styr i olika riktningar med hjälp av ett segel. Denna är fäst i brädan. Det var först runt början av 2000-talet som hobbyn/sporten började etablera sig i Sverige, men idag är den relativt populär här. Det finns också något som heter issegling, där du helt enkelt seglar på is. Du tar dig fram på skridskor eller i en isjakt. Det gemensamma är att ett segel är fäst i dig/jakten och styr dig åt olika håll. Denna typ av sport är framförallt känd i länderna runt Nordamerika och Östersjön, exempelvis Sverige.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *