Segling

Segling innebär att röra sig framåt på hav och sjöar med en båt där seglen och vinden är drivkällan. Förr i tiden hade segelbåtar, eller rättare sagt segelfartyg, viktiga syften som transportmedel. Idag är det däremot för många främst ett fritidsintresse eller ett sätt att resa på, men det finns även sporter inom segling. Låter segling intressant? Varför inte börja ta seglingslektioner för att sedan bege dig ut på havet med familjen som en semester?

 

Segling i historien
Segling och segelbåtar har en framträdande roll i många historiska aspekter. Det var med hjälp av segelbåtar många viktiga upptäckter gjordes. Man vet inte när den allra första segelbåten sjösattes, men historiska skildringar av segling har hittats i nuvarande Kuwait, så långt tillbaka i tiden som på 5000-talet innan vår tidsräkning. De mest berömda seglarna i historien är Fenicierna, runt 3000 år före vår tidräkning. Med hjälp av segelbåtar tog de sig ut på upptäcktsfärder på Medelhavet. Seglingens storhetstid sägs dock vara långt efter det, mellan 1500- och 1800-talet. Med ångbåtens intåg började snart segelfartyg att utkonkurreras på 1800-talet. Idag används segelbåtar mer som fritidsbåtar och förekommer även inom sportgrenar.Segling 1

 

Segling idag
Tycker du om havet och båtar? I så fall bör du testa på segling. Det är inte det snabbaste sättet att ta sig fram på med båt, men kanske ett av de roligaste. Segling är idag en populär fritids- och familjesyssla. Det kan ta dig till många nya platser, och framförallt får du uppleva alla vackra miljöer och områden som havet har att erbjuda. Vissa familjer väljer till och med att segla långa sträckor, exempelvis från Sverige till Nya Zeeland. Givetvis behöver du och din familj inte vara så ambitiösa – varför inte börja med att satsa på en seglingssemester i sommar? Kom bara ihåg att det finns saker att fundera på innan ni ger er ut på havet. Förutom att lära sig att segla bör din båt vara rätt utrustad för just den segling du ska göra. Praktiska tips som rätt kläder, flytvästar och extraförråd med mat och vatten är också bra att tänka på innan ni ger er ut på havet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *