Segel-Allsvenskan

Tycker du om segling? Då kanske du har hört talas om segel-allsvenskan, annars är risken ganska stor att du har missat denna liga. I allsvenskan i segling ingår 18 stycken klubbar som alla gör upp om att bli svenska mästare i segling. Premiären brukar gå av stapeln varje år i maj och man tävlar i mixade lag, alltså lag som består av både män och kvinnor. Ansvariga för tävlingarna är Svenska Seglarförbundet som är anslutna till Svenska Riksidrottsförbundet, RF, och till Sveriges Olympiska kommitté. Totalt ingår omkring 115 000 medlemmar i Svenska Seglarförbundet fördelade på 375 klubbar.

1200px-Blekingeeka1Ett över hundra år gammalt förbund

Svenska Seglarförbundet bildades år 1905 och sedan dess har de arbetat för att seglingen ska bli tillgänglig för alla. Som en del av den svenska idrottsrörelsen ska landets klubbar och distrikt bidra till att sporten uppmärksammas och blir intressant. Klubbarna vill öka intresset bland allmänheten och förbättra kunskapen om segling och båtar. Exempelvis lär de ut vad för sorts utrustning som behövs på sjön. titta närmare på en ecco rea, där kan du hitta seglarskor som passar för en aktiv livsstil. Om du vill börja med att segla ska du kontakta en klubb på din hemort. De anordnar lektioner för alla åldrar och nivåer, en seglarskola som anordnas av Svenska Seglarförbundet finns över hela Sverige, från Luleå i Norr till Ystad i söder. Att lära sig segla är ett bra sätt att lära sig att ta ansvar samtidigt som man är ute i friska luften. Enligt en undersökning gjord av Flux uppger sju av tio föräldrar att de vill att deras barn ska vara mer utomhus än de är idag.

Nybörjarlag visade framfötterna

Som vanligt var det premiär för Segel-Allsvenskan i slutet av maj och år 2016 års upplaga gick av stapeln i Motala. De allsvenska tävlingarna pågick under fredag, lördag och söndag och just på premiärhelgen imponerade laget Cape Crow Yacht Club. Första dagen möttes de tävlande av svaga vindar, lätt regn och en något kylig temperatur i luften. Ibland blåste det så lite som 1 m/s och var alltså inte alls något optimalt seglarväder. Trots att Cape Crow är nykomlingar i årets allsvenska, vann de sina samtliga tre race som de ställde upp i. Laget kommer från Hönö i Göteborgs skärgård och i premiären följdes de i täten av KSSS och Ekolns segelklubb, som båda var med i toppstriden förra året. Om du vill besöka en deltävling i allsvenskan har du fyra tävlingar att välja på varje säsong. Gå gärna in på Svenska Seglarförbundets hemsida och läs mer om var tävlingarna hålls. Säsongen brukar avslutas i oktober med ett kval inför nästa säsongs allsvenska tävlingar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *