Komma igång med segling

Att segla är något vi människor har sysslat med ända sedan den första båten byggdes. Nja, kanske inte riktigt så tidigt, men det har i alla fall varit en trevlig sysselsättning i många hundra år. Från Robinson Cruise-liknande flottar med palmbladssegel, 1700-talets stora skepp i Pirates of the Caribbean-stil, till den moderna versionens segelbåt med en tuff motor (som till exempel modellen RM 1260) Segling har alltid fascinerat oss, inte minst sagt de som är tävlingsinriktade. Segling är nämligen också en sport, med ett ganska stort nummer av utövare i Sverige, och definitivt många världen över. Oavsett om du funderar på att börja segla för nöjes skull eller för att en dag vara med och tävla, så hittar du lite nybörjarhjälp här i artikeln.

 

Hur börjar man då?

escapetodanger.seTja, det beror på vad det är du planerar att göra. Vill du bara segla lite över en dag eller en helg så kan du enkelt hyra segelbåt på något av alla de båtuthyrningsställen som finns. Funderar du däremot på att köpa en egen båt att segla jorden runt i så är det bra om du har en del pengar undanstoppade, för en segelbåt är ingen billig affär. Du kan förstås också låna pengar till att finansiera din båt, antingen hos bank eller ett företag specialiserade på lån. För att göra det kan du gå in på Advisa. När du bestämt dig för hur du vill göra, är det dags att skaffa din båt. Läs först på om olika modeller och vad du tror kommer passa just dig, det finns hundratals modeller på marknaden och alla passar inte för nybörjare. Vissa är menade för familjer, andra för enbart en eller två personer. Drömmer du om att en dag bli en världskänd seglare så är det en bra idé att först öva själv och sedan ställa upp i olika race och tävlingar.

Segling – sport eller lata dagar?

Kappsegling kallas en särskild form av segling som är utformad som en tävling med många deltagare. Först till målet vinner, i stort sett. På det stora hela är kappsegling väldigt likt vanliga bilrace, fast det utförs såklart med båtar. Kappsegling är definitivt något för dig som gillar att känna adrenalinet pumpa, men innan du anmäler dig till någon tävling så är det bra att öva på egen hand eller med andra seglarvänner först. Du kan vända dig till någon av de otaliga klubbar och föreningar som finns runt om i landet om du vill lära dig mer eller få reda på hur man går tillväga inom olika seglingstekniker. Är du inte intresserad utav tävlingssegling, utan kanske istället bara vill ta det lugnt och njuta av sommaren sittandes på din båt i skärgården? Då behöver du nog inte någon hjälp med hur man gör. Känn dig för, och se till att hitta en båt som passar för dina ändamål, så ska du se att allting ordnar sig helt finemang.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *