Kända seglare genom historien

I Sverige är det den Svenska seglaren Roger Nilsson som kanske är den mest kända av alla. I egenskap av sin grad som reservofficer i flottan har han en välfunderad utbildning inom segling och havskunskap. Hans egentliga yrke är läkare, men efter att ha vunnit den kända segeltävlingen Whitbread Round The World Race fem gånger har seglarkarriären fått ta mer plats än läkarutövningen. En annan av Roger Nilssons bravader har varit att som navigatör på Orange II, en fransk katamaran, medverka till att sätta hastighetsrekord för en jorden runt-segling. På femtio dagar, sexton timmar, tjugo minuter och fyra sekunder tog besättningen katamaranen ett varv runt jorden.

Utmaningar för dagens seglare

I dag har tekniken inom segling nått en nivå som får Star Wars specialeffekter att blekna. Då får den nya utmaningen bli att Segla utan modern teknologi SegeljachtUnterSpinnakerpå de stora haven. Utan teknologin får känslan för seglingen mer plats igen och det finns ingen risk för distraktion från bildskärmar och mätare av olika slag. Många irritationer uppkommer på de stora båtarna, som faktiskt behöver ha tillgång till utmärkt teknologi för att hållas under kontroll med sina stora mått och enorma vikt. När det verkar som att teknologin pekar ut rorsman som dålig styrkraft pekar denne tillbaka på trimmaren för andra dåliga värden. När det gäller teknologin ombord måste inställningarna alltid ses över och ställas in på nytt om seglarna ska vara absolut säkra på att kontrolluppgifterna under seglingens gång stämmer. Att i stället välja en mindre, mer lättmanövrerad båt och segla den utan teknologi har blivit svaret som tjänar till att förstärka den starka positiva upplevelsen som segling kan ge när naturens element stöter på den enkla båten och människan.

Svenska seglarförbundet säger ifrån

För segling, liksom för de flesta andra sporter, finns det ett förbund som fungerar som övergripande enhet över alla de mindre föreningarna. I Sverige är det Svenska seglarförbundet som håller ett öga på seglingssporten så att den utvecklas på ett sätt som förbundet anser vara bra. På senare tid har det diskuterats hur segling för barn hanteras inom föreningarna runtom i landet. Anledningen är att förbundet anser att det alltför tidigt sker specialisering och urval inom barnsegling och att detta leder till uteslutning och elitism. Det här är inte önskvärt, utan målet med barnsegling är att lägga grunden för ett intresse som i bästa fall håller livet ut. Det är inte proffsverksamhet som är den egentliga målsättningen för barnseglingen. Ett faktum är att segling i Sverige är en krympande sport, dels för att det är en dyr sådan och möjligen också för att det förekommer urvalssystem som tidigt slår ut människor i tonåren som inte presterar bra nog. Seglarförbundet vill verka för att sporten får större spridning för ett bredare befolkningsskikt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *