Här tillverkas båtsegel

Att sy segel kallas kort och gott segelmakeri. Den som syr segel kallas segelmakare och till hans eller hennes hjälp finns segelsömmare. Förr hade större skepp en anställd segelmakare ombord för att sköta lagningar på plats, vilket inte krävs på samma sätt idag. Ett segel ska klara mycket. Materialen som båtsegel sys av utvecklas ständigt och blir bättre och bättre. Livslängden är i mångt och mycket beroende av ägarens skötsel men sen spelar det självklart roll vem som producerat det. Många företag har på senare år valt att lägga sin segelproduktion utomlands men än finns det segelmakerier som syr i Sverige.

Väcka ett intresse i unga år

Trots vårt avlånga land med mycket hav är det inte alla som kommer i kontakt med segling när de växer upp. Och som med så mycket annat är det härligt att uppmuntra barn att lära sig sporter och hantverk som de kan ha glädje av hela livet. på Gotlands museum får barn bygga båtar gratis, vilket kanske är något för fler kommuner att ta efter? Ett sätt att öka intresset för båtbyggeri och segling. På sportlovet 2017 erbjuder Gotlands museum knopslagarverkstad och i Halmstad har man på sommarens marinfestival lärt barn att bygga båtmotorer. Det är mycket positivt och ger fler barn möjligheten att upptäcka segling.

Historiskt sett och i dag

Historiskt sett har segelmakare arbetat sen långt före vår tideräkning. Allt från Medelhavets segel gjorda av bland annat vass, linne och djurhudar till vikingarnas skepp som, vad man känner till, gjorts av vadmal med påsydda lik. Senare syddes segel av både linne och bomull. I dag sys segel på symaskin och i flera olika material beroende på vilken typ av segel som sys och vad det ska användas till. Oavsett segelsort håller seglet bättre med rätt typ av skötsel och förvaring. Kom ihåg att inte knöla ner dina segel i en segelsäck, då håller de sämre. Segel mår bäst av att rullas!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *