Seglarskola för barn

Fördelarna med att börja segla tidigt i livet är många. På vissa sätt är jollesegling likt att lära sig cykla, det handlar mycket om balans och koordination. Precis som med cykling är det kunskaper som kroppen lär sig och som alltid finns kvar. Vanligast är att börja segla optimistjolle när man är sex eller sju år gammal. Båtklubbar och sjöscouterna anordnar seglarskolor för barn. Att segla familjens båt vid den åldern är naturligtvis kul men det är ännu roligare att fara fram över vågorna i en egen jolle som man har full kontroll över.

Det är aldrig för sent att börja segla

Segling är ett intresse för livet och har en tendens att bli en stor del av människors identitet och livsstil. För den som inte gick i seglarskolan som barn finns det seglarskolor för vuxna och det finns till och med seglarkurser där hela familjen kan delta. För att bli en duktig seglare krävs inte bara fysisk styrka, det är också nödvändigt med grundläggande navigationskunskaper och en förmåga att läsa av lokala förhållanden på sjön. Ny teknik har gjort navigationen lättare och kombinerat med andra tekniska hjälpmedel går det lätt att segla ganska stora båtar även för den som inte är van.

Att ta skepparexamen

När man blivit biten av seglingen och vill ge sig ut på längre färder är det bra att ta en skepparexamen. Det finns flera olika nivåer att studera på beroende på hur man planerar att segla. Det finns företag runt om i världen som hyr ut segelbåtar, så för den som vill segla i till exempel Medelhavet men inte vill eller hinner segla sin egen båt dit finns det många möjligheter att hyra. Dessa företag kräver som regel någon typ av intyg som exempelvis en skepparexamen. Seglingssäsongen i Sverige är ganska kort, det fina med att ha ett förarintyg är att hela världen ligger öppen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *