Bästa tipsen då du ska köpa segelbåt

Att köpa segelbåt är för många en av de stora drömmarna i livet. Först och främst bör man kanske fundera på om verkligen bör köpa en båt överhuvudtaget. Om man kommer fram till att man har tiden, intresset och pengarna så gäller det att välja rätt båt. Det är inte lättaste eftersom utbudet är så stort och eftersom det finns många helt olika typer av båtar som passar för olika typer av seglare. I detta blogginlägg ska vi ge några tips om hur man bör tänka efter det att man bestämt sig för att investera i en segelbåt.

Välj rätt båt för dig

Dehler_18_RotkäppchenKan du redan segla eller behöver du en båt som även nybörjare snabbt kan lära sig att segla med? Svaret på den frågan är avgörande för vilken båttyp du bör välja. Många vill ha en båt att ”växa med” – alltså en båt som inte blir tråkig att segla med när man väl lärt sig hur den fungerar. Är du en händig romantiker som gärna skulle ta hand om en vacker träbåt eller vill du fokusera på själva seglingen och ha en så lättskött båt som möjligt? Köp en egen paradis-ö att segla till om du har obegränsat med resurser, om inte gäller det att välja en bra båt inom de budgetramar man har. Vad som är ett bra köp rent ekonomiskt beror bland annat på andrahandsvärdet. Kan du tänka dig att köpa en begagnad båt? Är det viktigt för dig att kunna sälja den igen för en så stor del som möjligt av vad du betalat? En begagnad båt behåller sitt värde bättre än en ny. En ny båt kan dock vara billigare i drift.

Olika båtar för olika vatten

Hur vill du segla? Så snabbt som möjligt eller under bekväma förhållanden även när ni är ett större sällskap ute på långseglats? Drömmer ni om ett riktigt stort äventyr och en båt som klarar att korsa öppet hav eller kommer ni att hålla er inomskärs? Även Svenska vatten har utflyktsmål som kan bjuda på rejäla utmaningar. En tur till t.ex. Gotland kräver sin båt (och helst livflotte) och en segelvan besättning. Om du känner att du aldrig kommer vilja eller behöva övernatta i din segelbåt ska du naturligtvis titta på en annan typ av båtar än om du tänkt segla så långt att en natt i båten då och då är något som du räknar med. Båten måste ha sjöegenskaper som är lämpade för de mest krävande turer som den kan komma att göra. En båt byggd för öppet hav fungerar även utmärkt inomskärs men en liten båt för korta seglatser är rent av farlig när du inte längre har land i sikte.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *