Se till att veta vad som gäller

Att vara ute på sjön är en rofylld och viktig aktivitet för många. Oavsett om det gäller att koppla av och finna lugn, eller att ta med sig vänner eller familj ut på en åktur, är det för många det bästa som finns. En del älskar att bo på båt och har det som sitt huvudsakliga boende. Det vanligaste är då att man bor på en segelbåt av en lite större modell. Här tar vi en närmare titt på olika segelbåtar och vad du bör tänka på när du ger dig ut på sjön.

Se till att veta vad som gäller

amante_choate_48_photo_d_ramey_loganOm du är ute efter att kanske skaffa en segelbåt att ta dig ut med, är det värt att gå efter några av de mer kända märkena som Arcona eller Bavaria. Givetvis är detta kvalitetsbåtar som man behöver gå upp lite i prisklassen för att införskaffa, men med tanke på livstidsvärdet på båten och hur mycket eller lite du kommer att använda den, är det oftast en väl värd investering. Det är också viktigt att lära sig hur man beter sig på sjön och att det finns en ansvarig och flera andra som kan ta ledarskap om det skulle behövas. Många som förbereder sig för att börja ett liv på havet brukar gå kurser inriktade på segelbåtar och ledarskap. Det kan vara en bra idé att ta del av en ledarskapsutbildning om du tror att du är den som kommer behöva ta ledarskap på båten. Det viktigaste är att säkerheten kommer i första hand.

Oavsett vilken båt du väljer eller hur starkt och erfaret teamet du seglar med är, gäller det att vara förberedd på alla möjliga scenarion. Det kan hända olyckor även för de bästa och då är det viktigt att alla kan sina roller och snabbt kan ta ansvar för att göra det som behövs. Se därför till att ha tydliga instruktioner innan ni sätter fart ut på sjön. Det är också viktigt att man har med sig alla nödvändiga redskap och hjälpmedel ifall något skulle hända. Självklart är det också viktigt – som med alla fordon – att du har en bra försäkring och är skyddad mot eventuella olyckor. Hör med ditt försäkringsbolag om vad du behöver för att vara helt skyddad på sjön. Detta gäller såväl dig själv som med din segelbåt. Men framför allt, ta det lugnt och njut av sjön tillsammans med dina nära och kära. Vi önskar dig en trevlig resa!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *