Lagar och regler på sjön

 

Segling är en hobby som kan vara både fartfylld och rogivande. I vissa fall är det ett kul sätt att försöka få upp farten på båten medan det andra gånger kan räcka med att långsamt låta sig föras med av en lätt bris och njuta av en vacker sommardag. Oavsett hur din favoritdag på vattnet ser ut finns det vissa regler att förhålla sig till när du ska manövrera din båt. Även om det inte råder samma strikta regler på sjön som det gör på vägar på land är det ändå viktigt att iaktta dem för att undvika negativa konsekvenser. Det gäller både för din egen och andra seglares säkerhets skull.

Time to get awaySom seglare är du alltid skyldig att ta hänsyn till väderleken. Det betyder att du behöver justera din hastighet och navigation enligt rådande väder. Det finns flera olika parametrar som spelar in när du bedömer väderläget. För seglare är förstås vinden en avgörande faktor. Om det blåser upp till storm är det klokt att sakna ned för att undvika att du tappar kontroll över båten eller att något skadas. Även sikten är en viktig aspekt att ha i åtanke. Om det är tjock dimma måste du sakta ned farten så pass att du inte riskerar att köra in i en annan båt. Med tanke på att dimma kan uppstå snabbt gäller det att vara förberedd på det mesta.

En annan regel som har fått mycket uppmärksamhet i press och hos allmänheten är lagen om sjöfylleri. En lag som förbjuder berusning på sjön har existerat i ett par årtionden, men det var först 2010 som den fick en detaljerad beskrivning. Då slogs det nämligen fast att det ska gälla samma gräns för fylleri på sjön som bakom ratten på vägen – 0.2 promille. Det blev en omdiskuterad lag där kritiker menade att jämförelserna mellan väg och sjö var onödiga. Andra hävdar att det är ett bra sätt att undvika potentiellt farliga olyckor. Klart är att lagen står fast i dagsläget och det gäller att rätta sig efter den om man vill undvika bestraffning. Om du vill ha havet ständigt närvarande utan att åka ut med båten kan du köpa fototapeter hos Photowall.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *