Börja segla – Så kommer du igång

Segling är något som inte bara kommer att ge dig en helt fantastisk frihetskänsla, du kommer också att få riktiga kickar av endorfiner varje gång du beger dig ut på vattnet. När man ser på alla de känslor som segling ger en människa är det kanske inte så svårt att förstå varför många har detta som en hobby. Att börja segla är fantastiskt roligt och det enda du egentligen kommer att behöva är en båt. Naturligtvis är det även viktigt med bra kunskaper, så att du faktiskt vet hur du ska ta dig framåt, hur du ska vara säker på vattnet, men även hur du ska styra.

Majoriteten av alla människor kan hantera en motorbåt, men med en segelbåt fungerar det inte alls på samma vis. Det är mycket som du måste kunna för att segla på ett säkert och tryggt sätt och därför rekommenderas det alltid att du först går en kurs. Det brukar finnas segelklubbar runt om i Sverige som man kan vända sig till för att anmäla sig till en nybörjarkurs. Här behövs sällan någon egen båt, utan båtklubben brukar kunna låna ut båtar under kursens gång. Är du dock företagare och vill använda båten i företagssyfte kan du vända dig till Fakturino. Här kan du inte bara få hjälp med factoring, utan du kan även ansöka om ett företagslån för finansiering.

Välja rätt kurs

Sveriges båtklubbar erbjuder en mängd olika typer av kurser som du kan anmäla dig till om du vill lära dig att segla, men det är viktigt att du gör ett noggrant val. Till att börja med måste du gå igenom kursutbudet för att se vad du kommer att få för dina pengar, men även för att säkerställa att du faktiskt kommer att klara av kursen. Vissa kurser anordnas bara för den som har seglat tidigare och som vill förbättra sina kunskaper och vissa riktar sig enbart till den som har en egen båt.

Innan du ansöker finns det således mycket som måste kontrolleras. Här nedan listar vi några punkter värda att fundera på.

Syfte – Vad är syftet med kursen? Vill du kunna segla tillsammans med familjen eller går du i tankarna om att bli en riktigt professionell seglare? Vill du kunna hantera båten som du drömmer om för att spendera någon timme till havs eller vill du kunna göra långa resor jorden runt?

Kunskaper – Vilka kunskaper har du idag? Är det något som du behöver fokusera lite extra på? Kanske har du redan en hel del praktiska kunskaper men behöver fler teoretiska eller vise versa.

Pris – Hur mycket har du möjlighet att lägga på din seglarkurs? Kurserna varierar kraftigt i pris beroende på vart i landet du befinner dig, men även beroende på innehållet i kursen.

Tidsåtgång – Hur många timmar, dagar eller veckor har du möjlighet att lägga på din kurs. Vissa vill ha en kurs som går så snabbt som möjligt där all information matas in på en gång. Andra vill ta det mer långsamt och lära sig bit för bit under en längre period.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *